Canon EOS R

Dat ik gek ben op gadgets, dat weten de meesten wel. Ik mag graag apparatuur vernieuwen of gadgets kopen. Zo zat ik al een tijdje te kijken naar wat nieuwe DSLR camera’s. Er zijn de laatste tijd er weer een hoop bijgekomen, waaronder de omstreden Canon EOS R. De eerste fullframe camera die geen spiegel heeft. Systeemcamera dus. Waarom omstreden? Nou, op het internet wordt er nogal veel over gesproken en op het eerste gezicht zeker niet positief. Er wordt nogal geklaagd over hoe de knoppen zitten, de Touch Bar niet fijn werkt, Eye autofocus nog niet volledig, geen dubbel kaartslot, geen gps. Ga maar door… maar; is het allemaal nodig? Waarom gewoon simpelweg niet testen? Ik gaf aan bij Fotosipkes in Groningen dat ik wel geïnteresseerd was in de EOS R. Ze gaven al snel aan: Neem gewoon eens een weekend mee. Test hem eens goed en laat weten hoe die bevalt. Zo gezegd zo gedaan.

Lauwersoog

Ik zou jullie in deze review alle diepgaande technische details besparen. Gaat uiteindelijk om de uitvoering, de werking en het resultaat. Waar ik vooral benieuwd naar was, was de ruisreductie op hogere Iso waarden(>3200).

Deze nacht was eindelijk eens een nacht die helder opentrok en dat heeft al een aantal weken geduurd. Ik besloot om mijn fotograaf buddy Peter te bellen om samen even op pad te gaan. We kwamen al snel op Lauwersoog. Lauwersoog is één van de donkerste plekken in Nederland. Gegarandeerd succes op sterren dus. Eenmaal aangekomen moesten we even op zoek naar een goede compositie, laat nu net pas geleden een nieuwe uitkijktoren gebouwd zijn waarbij deze nacht de melkweg precies achter hangt. Ik heb alleen de body tot mijn beschikking van de EOS R en deze gebruik ik dit weekend in combinatie met een Tamron F/2.8 15-30 SP Canon. Lichtsterk en lekker groot(15mm).

ISO5000 | F/2.8 | 25 sec | 15 MM Canon EOS R & Tamron 15-30mm SP F/2.8.

Op deze foto kun je goed zien hoe mooi zichtbaar de melkweg rechtsboven is en tevens een vallende meteoriet links/midden. In de verte vanuit de havens helaas veel lichtvervuiling te zien, een groot probleem in Nederland. Mocht je de foto opslaan om de details beter te bekijken, helaas heb ik de foto tot 400kb moeten comprimeren i.v.m snelheid, grote etc.

Wat ik vooral merk met de EOS R dat er weinig tot geen rare verkleuringen in zitten. Waar ik vooral op doel is het hoge dynamische bereik haast geen rare waas heeft, vaak rood/blauw/groen. Verder heb ik de Touch Bar geïnstalleerd op de ISO en is het erg fijn om hiermee snel de Iso te veranderen zonder eerst het scherm in te moeten. Verder gaf ik al aan dat de knoppen behoorlijk anders zitten wat voor veel mensen moeilijk is om zich erop aan te passen aangezien het alle decennia lang bij Canon op dezelfde plek de knoppen gefungeerd zijn. Tot nu toe vind ik het erg fijn.

Bakkeveen

Op dag 2 ben ik naar Bakkeveen gegaan. Dit was voor mij een nieuwe plek. Je hebt hier veel bos en mooie vlaktes. Het weer was fantastisch, er hing geen wolkje aan de lucht en voor de tijd van het jaar was het gewoon warm.

Ik ben vanaf het Westen het bos ingelopen waarbij ik binnenkwam op bij de Sterrenschans. De Sterrenschans is een zeshoekige schans wat ooit is gebruikt als oefenterrein in de 18e/19e eeuw. Vermoedelijk is dit nooit militair gebruikt.

DJI Mavic Pro 2 F/11.0 11MM ISO 200 1/100

Een stukje dieper in het bos staat een hele mooie boom die erg bekend is onder de fotografen in het Noorden van het land. Deze boom heeft een mooie groei en is echt voor veel composities waardig. Ik had het voordeel dat het zonnetje mooi onder de onderste takken doorkwam waardoor je een mooi breed en dynamische hoek kan vormen.

ISO320 | F/8.0 | 1/125 | 15 MM Canon EOS R & Tamron 15-30mm SP F/2.8.

De zon viel deze dag echt heel mooi tussen de bomen door. Hieronder een aantal foto’s van mijn bezoek aan het bos in Bakkeveen.

15mm | F/8.0 | 1/100 | ISO 400 Canon EOS R & Tamron 15-30mm SP F/2.8.
15mm | F/4.0 | 1/1600 | ISO 100 Canon EOS R & Tamron 15-30mm SP F/2.8.
15mm | F/4.0 | 1/640 | ISO 100 Canon EOS R & Tamron 15-30mm SP F/2.8.

Bediening EOS R

Er is een hoop negativiteit over de bediening van de EOS R. Waarom? Omdat ie mooi compact is en als je hem vast pakt met één hand je al gauw met je duim op de Touch Bar komt. Dit klopt. Dit is mij ook vaak overkomen, alleen; je kan hem uitzetten. Probleem opgelost. In de volgende serie zullen ze dit wel verbeterd hebben. Ondanks deze Touch Bar die erg gevoelig is zitten ook veel pluspunten aan. Je kan in het menu van je camera alles zo instellen dat je de grootste waardes in een handomdraai kan verstellen. Zo kun je ISO instellen op de Touch bar, sluitertijd het draaiwiel voorop, en diafragma op het draaiwiel voor de sluiterknop. Alles zit lekker dicht bij elkaar en is ontzettend makkelijk om in te stellen, dit scheelt veel tijd in plaats van continue naar het menu te gaan op het touchscreen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
NederlandsEnglish