Grootste kerstbal ter wereld!

Groningen.

De grootste kerstbal ter wereld al gezien? deze staat in G R O N I N G E N! Welgeteld het oude infoversum is een tijd geleden al omgedoopt tot DOT Groningen en is nu één grote kerstbal!

DOT is een multifunctionele & creatieve omgeving gelegen in het Ebbingekwartier. Zoals op de website is te lezen is het een relaxte gastrobar geschikt voor thee, koffie, lunch een borrel of diner. Het binnengebouw biedt plaats aan max 400 personen en ook buiten is er ruimte voor ongeveer 200 personen.

De kerstbal heeft een diameter van 26 meter en is 19 meter hoog. De ‘bal’ krijgt maar liefst 6000 ledlampjes die los van elkaar verschillende kleuren kan geven.

Het gebouw is inmiddels op Reitdiephaven na het meest gefotografeerde plaatje in Groningen, vooral nu staan er avonds geregeld fotografen van amateur tot professioneel om hiervan een foto te maken.

Ik heb dit keer gekozen om tijdens code rood de weg op te gaan. Tja code rood zeg het maar..  anyway ik ben toch die kant op gegaan. Aankomend op de overkant van DOT zat ik te bedenken hoe ik de foto ging maken. Ik wou eens wat anders, anders dan anderen. Maar is het de compositie? Mijn standpunt? Wat wil ik daadwerkelijk anders hebben..? SFEER! Dat is wat ik wil, ik wil sfeer op de foto. Een gebouw wat omgetoverd is toch tot de grootste kerstbal ter wereld moet sfeervol verpakt worden op de foto.

Tijdens het fotograferen was de temperatuur -1 Celsius maar met een gevoelstemperatuur van -5 Celsius  was het behoorlijk koud, tevens sneeuwde het ook hevig. Juist met sneeuwval heb je geen kraakheldere luchten of achtergronden. Door de sneeuwval kun je minder ver zien en hierdoor een ‘compacte’ compositie maken, de voorgrond(object) komt hierdoor beter tot z’n recht.

Ik heb de sneeuw op de foto toegevoegd a.d.h. photoshop. Graag leg ik in een later tutorial uit hoe ik dit gedaan heb, houdt de website in de gaten!

  1. Ik heb als eerst gekozen voor de meest gekozen compositie(1). Strak aan de voorkant en het DOT gebouw op de voorgrond en de mooie Martinitoren op de achtergrond(r). Ik fotografeer trouwens in RAW, concreet betekend dat ik alles ontwikkel in Adobe Photoshop of Lightroom. De foto’s die ik maak zijn gemaakt op een statief met de volgende EXIF; 20 sec – f/13.0 – ISO 125 – 35mm.
  2. Op zoek naar een andere compositie ben ik wat aan stoeien met een woonboot voor me. Ik ben zover en laag mogelijk naast de woonboot gaan staan met m’n statief en hierin deze foto(2) geschoten. EXIF: 25 sec – f/10.0 – ISO 100 – 24mm.
  3. De mensen die hier vaak komen weten dat één van deze twee composities vaak gebruikt wordt. Hiervoor ben ik een wandeling gaan maken om het water heen en deze foto(3) geschoten. De sneeuwval is duidelijk aanwezig op de grond voor de sfeer die ik wil en door de lange sluitertijd die ik gebruik worden voorbijkomende fietsers mooie strepen in het wit(koplamp) en rood(achterlicht). EXIF: 25 sec – f/10.0 – ISO 100 – 24mm.
  4. Voor de laatste foto(4) ben ik iets verder naar voren gegaan om een mooie compositie te vormen met het bankje midden in het veld. Ik stel bij landschap en architectuur foto’s altijd handmatig scherp en dit keer stel ik hem scherp op het bankje. Hierdoor komt het bankje op de voorgrond beter tot zijn recht en is de ‘kerstbal’ iets minder scherp. Zodra de diafragma niet te hoog is wordt de nadruk niet teveel gelegd op het bankje. EXIF: 25 sec – f/10.0 – ISO 100 – 24mm.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
NederlandsEnglish