Basis

Als je begint met fotografie dan moet je eerst op zoek naar een goede basis. Waarom de diafragma op f11? Waarom sluitertijd van 1/1000? Allemaal moeilijke termen die je in het begin tegenkomt als je begint met fotografie. In dit artikel hoop ik je in het kort wat bij te leren. Theorie is belangrijk om te weten waarom je iets doet, maar de praktijk is het allerbelangrijkst. Je foto moet wel technisch goed zijn en daarom moet je zeker wat basisfeiten weten.

Diafragma

Het belangrijkst om te beginnen voordat je een foto maakt is om de diafragma in te stellen. Diafragma zorgt ervoor dat er meer licht op je sensor komt op het moment dat je het F getal hoog hebt(laag cijfer, bv.f1.8). Een hoog diafragma getal zorgt voor een scherp onderwerp en onscherp achtergrond. Mooi voor portret, product, of als je een ander voorwerp scherp op de voorgrond wil.

Een klein diafragma(hoog cijfer, bv. f17) zorgt ervoor dat alles scherp op de foto komt. Handig voor landschappen, steden of natuur fotografie.

Licht

Licht heb je altijd nodig om een foto te kunnen maken. In een ruimte waar geen licht is is het ook wel mogelijk om een foto te maken echter alleen met een statief en een lange sluitertijd. Kijk altijd goed naar het licht voordat je een foto maakt. Maak je een foto tegen het licht in? of komt het licht van achteren? Let hier goed op. Als je een foto maakt met tegenlicht zal je vaak donkere hoeken krijgen, maar wel gave silhouetten en lensflares. Houd ook altijd het licht in de gaten. Ben je buiten en er komt een wolk voorbij dan betekent dat in de meeste gevallen dat je een langere sluitertijd moet gebruiken en/of flits apparatuur.

Standpunt

Wissel regelmatig van standpunt. Vooral als je moet wisselen tussen een volwassen persoon en een kind, ga door je knieën als je met kinderen bezig bent, zorg dat de camera op ooghoogte overeenkomt. Maar schroom ook zeker niet om eens gek te doen en een erg ‘raar’ standpunt te nemen waardoor je bijvoorbeeld een extreem laag standpunt pakt.

Hier pak je een laag standpunt waardoor de brug ook langer lijkt en je zit op dezelfde hoogte als je object.

Compositie

De compositie van je foto is bepalend hoe je kijkt naar datgene wat je ziet op de foto, en/of het interessant is.  Houdt rekening met bijvoorbeeld de Regel van Derden. Je kan deze best doorbreken om hiermee jou unieke foto mee te maken.

De bedoeling in een goede compositie is dat je alle onderwerpen die je ziet op de foto hebt en dat het passend is, tevens dat mensen geleid worden naar de juiste plekken in de foto.

Sluitertijd

 

 

 

 

Lichtgevoeligheid

ISO. Dit is de lichtgevoeligheid van je camera. Dit getal loopt afhankelijk van je camera op van 100-200-400-800-1600-3200-6400 en hoger. ISO zorgt ervoor dat er meer licht valt in je camera en hierdoor een snellere sluitertijd kan gebruiken en/of zonder flitser hoeft te werken in donkere omstandigheden. Echter zit er wel een behoorlijk nadeel aan de ISO, hoe hoger de ISO des te meer ruis op je foto. Dit zal je misschien niet zo snel zien op je scherm van je camera, maar later op je dekstop wel. Gebruik je een statief gebruik gewoon een langere sluitertijd waardoor je de ISO niet zo hoog hoeft te zetten.

NederlandsEnglish