Blauwe uur

Het gouden uurtje is in de fotografie erg belangrijk en bekend. Iets minder bekend is het ‘blauwe uurtje’. In dit artikel neem ik jullie mee in wat nu wordt verstaan onder het blauwe ‘uurtje’.

Het blauwe uurtje is een periode waarbij de lucht een tijdens de overgang van nacht en daglicht(of andersom) een blauwe schemering geeft.  In de ochtend is dit voor de zonsopkomst en in de periode na zonsondergang. Na zonsondergang wordt de lucht vaak helder blauw voordat het echt donker wordt.

Deze blauwe kleur na zonsondergang of in de vroege ochtend is vaak maar kort zichtbaar. Op de foto wordt de kleur versterkt en met de juiste instellingen wordt de lucht nog lichter. Het blauwe uurtje is zeer geliefd vanwege deze felle kleur en de balans tussen het licht van de omgevingen en gebouwen. Ook donkerblauwe lucht is vaak ook mooier dan een zwarte lucht, maar dat betekent wel dat je op de juiste plek moet zijn en het juiste tijdstip.

Voor de juiste tijdstippen van het blauwe uurtje zijn tevens app’s beschikbaar zoals: Suncalc, Photopills of The Photographer’s Ephemeris.

Tips

  1. Het mooist is gewoon naar de locatie toe te gaan die je voor ogen had en deze in het blauwe uurtje onder de loep te nemen en kijken met welke kleur en licht jij zelf het meest tevreden mee bent.
  2. Hoe snel de lucht blauw wordt hangt wel af van de richting waar je naar toe fotografeert. In een foto richting de zonsondergang zie je dat het in de verte nog veel licht is waardoor je vaak moeite krijgt met de juiste balans hierin.
  3. De lucht blijft het langst lichtblauw aan de kant waar de zonder gaat. Aan de andere kant is het dus sneller donker.
  4. Het blauwe uurtje komt soms heel snel na zonsondergang dus zorg dat je op tijd klaarstaat voor de juiste verhoudingen.
  5. Werk eens met een langere sluitertijd tijdens het blauwe uurtje. Hiermee kun je de blauwe lucht versterken, vooral als het al erg donker is en je met het blote oog niet de blauwe kleuren meer ziet.

Lees ook mijn artikel over het ‘Gouden uurtje’.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
NederlandsEnglish