Gouden uurtje

Het gouden uurtje. Wat is het? Hoe het beste te berekenen? Wat is er zo belangrijk met het gouden uurtje?

Licht kan zeer bepalend zijn bij het fotograferen van een landschap. In dit artikel neem ik jullie mee wat de invloed van zonlicht is en de sfeer hierin.

Als de zon opkomt staat deze laag. Waneer de dag vordert komt de zon hoger te staan, op z’n hoogste punt gaat ie natuurlijk weer lager, waardoor je dus twee keer een gouden uurtje hebt per etmaal. De hoogte van de zon heeft invloed op de schaduwen in je foto.

Als de zon hoog staat krijg je harde contrasten in je foto. Delen waar het zonlicht op valt worden licht, de delen in de schaduw erg donker. Deze grote contrasten zijn vaak lastig voor je camera te registreren waardoor je vaak een overbelichte foto krijgt, of delen zo donker dat je daar geen structuur in ziet maar alleen zwarte oneffenheden. De foto is vaak te flets qua kleur.

Hieronder een foto die gemaakt is in de ochtend waarbij er nog wat ochtendnevel rond hangt. Je ziet dat de zon laag staat en je daardoor lekker kan spelen met de sluitertijd, diafragma en iso van je camera.

Wanneer de zon lager aan de hemel staat is het verschil tussen licht en donker minder groot, tenzij je tegenlicht hebt. Het lage zonlicht geeft meer schaduwen en kan je daardoor meer diepte geven in de foto’s als de zon van opzij of achteren komt. In de zomer staat de zon hoger dan in de winter waardoor je in de winter langere schaduwen krijgt overdag.

Hoe te berekenen

Hoe bereken je het gouden uurtje?  Er zijn hier meerdere app’s voor beschikbaar wanneer het beste moment is, zoals: Suncalc, Photopills of The Photographer’s Ephemeris.

Tevens kun je met deze app’s ook de stand van de zon zien, vanuit welke richting die komt etc.

Maar het meest makkelijke is natuurlijk te kijken wanneer de zon opkomt of onder gaat.

Zodra de zon opkomt kun je het uur pakken na dat de zon voor het eerst boven de horizon strekt. In dit uurtje heb je dus vaak het mooiste licht en kan je hier lekker mee spelen. Tip: pas op met langere sluitertijden dan 90 seconden, de zon gaat in een rap tempo omhoog vooral in de zomer waardoor je dus snel een overbelichte foto krijgt.

Het gouden uurtje avonds is dus een uur voordat de zon onder gaat. Houd ook hierin rekening mee dat de zon snel zakt waardoor je met langere sluitertijden geen mooie ronde bol meer op de foto hebt(al is dat geen fout).

Duurt niet altijd een uur

De kleur van het zonlicht is ook bepalend voor de sfeer in de foto. De kleur veranderd gedurende de dag. Aan het begin en eind van de dag heeft de zon een warme gloed. Maar het gouden uurtje duurt niet altijd een uur. Vandaar dat ik het een uurtje noem, want 8 van de 10 keer is het maar drie kwartier.

Gouden uurtje geeft een fantastisch beeld

Je kan tegenwoordig in de nabewerking veel aspecten veranderen. Waaronder de witbalans etc aanpassen, echter krijg je hierdoor wel vaak een onnatuurlijke resultaat en worden de kleuren onrealistisch.

Geen gouden uurtje

Ook al zit je niet in het gouden uurtje te fotograferen wil het niet zeggen dat je geen mooie foto’s kan maken. Het gouden uurtje kan er alleen wel voor zorgen dat het een andere sfeer krijgt door de kleuren die er in dat ‘uurtje’ zichtbaar worden. Het is belangrijk dat je bewust bent van de invloed van zonlicht op een landschapsfoto. Tevens valt er over smaak niet te twisten m.b.t. foto’s die gemaakt zijn om de sfeer en situatie te bepalen.

Lees ook een artikel van mij wat gaat over het Blauwe uurtje’.

NederlandsEnglish